Skip to main content
Genel

BEBEĞİNİZİN DESTEKLE UYUMASI NE DEMEKTİR? DESTEKLERİ NASIL KESEBİLİRİZ?

By 28 Ekim 2021Aralık 26th, 2021No Comments

Bebeğimiz dünyaya geldikten sonra uyuma şeklini aslında ebeveynleri belirliyor. 9 ay boyunca anne karnında salınım halinde olan bebek dünyaya geldiğinde, yine o salınımları bekliyor. O salınımlar ile sakinleşiyor. Biz anneler de bebeğimizi sakinleştirmek için bu salınımları yapmaya devam ediyoruz. Ya da mememizi emerken mememizde uyumaya başlıyor. Bunlar ilk 3 ay için çok normal süreçler diyebiliriz.

Hem sizin bebeğinize alışmanız hem de bebeğinizin yeni dünyaya alışması için yaşanması gereken süreçlerdir. 3 ay sonra bunları yapmaya devam etmek bebeğinize destek vererek uyutmayı öğrettiğiniz sürece giriyor. Bebeklerin uyku döngüleri 40-45 dakikadır. Biz yetişkinlerde bu süre 90 dakikadır. Bizlerin de 90 dakika sonunda uykumuz hafifler bazen uyanırız ve bunu hatırlarız bazense hatırlamayız. Hatırlamadığımız zaman ise biz yetişkinler kendi kendine uyumayı bildiğimizden tekrar uyumaya devam ederiz. Peki bu durum bebeklerde nasıl olmaktadır? Bebekler kendi kendilerine uyumayı bilmezler ve ebeveynleri tarafından öğretilmesi gerekir. Bebeğinizi memede, sallayarak, hamakta, kucağınızda uyutuyorsanız ve uyuduktan 40-45 dakika sonra bebeğiniz keyifsiz uykulu bir şekilde uyanıyorsa, bebeğiniz destekle uyumaya alışmış diyebiliriz.

Bebeklerin de uyku döngüsü sonrasında uykuları hafifler ve kendi kendilerine uykuya dönmeyi bilmediklerinden uyanırlar. Bebeğinizi nasıl uyutuyorsanız aynı şekilde sizin yardımınızla uykuya geri dönmek isterler. Eğer bebeğinizi memede uyutuyorsanız bu uyanıklığında tekrar memenizi emerek uyumak isteyecektir. Ya da sallayarak uyutuyorsanız aynı şekilde sallamanızı bekleyecektir. Bebeğinize kendi kendine uyumayı öğrettiğinizde bu uyanmalarda sizi çağırmadan uykusuna devam edecektir.
Destekleri nasıl kesebiliriz? En zor kesilen desteğin memede uyumak olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğinizin ayına uygun şekilde çocuk doktorunuzun önerisi ile gece kaç besleme yapacağınızı belirleyerek diğer uyanmalarında emzirmeden cevap verebilirsiniz ve farklı sakinleştirme yöntemleri kullanabilirsiniz. Gece beslenmelerini de rüya öğünü şeklinde yapabilirsiniz. Sallayarak, kucakta ya da hamakta uyuttuğunuz bebekleriniz için ise her gün sallama hızınızı azaltarak ilerlemenizi önerebilirim.